Erikoinen Ramblerin tarina.

Kaikki alkoi vuonna 1963, kun Los Angelesissa järjestettiin shakkiturnaus. Voittajia oli lopulta kaksi, shakin suurmestarit Paul Keres ja Tigran Petrosjan. Molemmat saivat valita palkintonsa ja koska Petrosjanilla oli jo ulkomaalainen auto, ja Paulilla ei, auto meni Eestiin. Palkintoauto oli '63 Rambler Classic 660 4D Sedan. Tournamentin jälkeen auto pakattiin laivaan ja pistettiin matkalle takaisin kotimaahan Eestiin, joka tuolloin oli vielä osa Neuvostoliittoa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että tämä Rambler oli ensimmäinen lännessä valmistettu auto, joka neuvostovallan aikana tuotiin uutena Eestiin ja rekisteröitiin täällä.

Paul Keres piti auton '60-luvun, ja joskus '70-luvun alussa hän laittoi Ramblerin myyntiin. Myynnin jälkeen Classic oli ajossa vielä '78 vuoteen asti, eli viimeinen katsastus on tehty 1977. Tarkasta paperityöstä kertonee mm. se, että ja kaikki katsastusten kuitit vuosilta '64-'77 ovat tallella. Sitten aloitettiin pienet hitsaustyöt , mutta jostain syystä remontti jäi kesken.

Viimeinen havainto Ramblerista tehtiin vuonna '79 ja silloin oli se luultavasti ihan samassa kunnossa, kun löysin sen vuonna '97.

Ostohetkellä auto oli puoleksi osina, hitsaustyöt kesken ja aika projektin näköinen. Aloitin projektin kunnostuksen elokuussa 2000 ja jo tasan vuoden päästä pääsin koeajolle. Tämän käsittämättömän nopean projektin selittää lähinnä se, että työni mahdollisti auton laiton työaikana.

Auton mukana tuli kaksi satsia pyöran kapseleita (kuvat 15 ; 18), paljon kaikenlaisia varaosia alkuperäisissä pahvi pakkauksissa (tulpat, stefat, jarrukumit, jne). Lisäksi kuin ihmeen kautta kaikki auton paperit, mm. Build Sheet olivat myös säilyneet hyvässä kunnossa( kuva 4 ; 5), niinkuin myös kaikki autoon liittyvä kirjallisuus. Autossa oli mukana mm. Technical Service Manual (TSM) sekä Owner's Manual (omistajan käsikirja).

Projektina auto oli suhteellisen täydellinen, pisteosista oli suurinosa paikallaan, ja autossa on vain pari pientä puutetta kuten kaksi lampunkehystä, oikeanpuolen peili, sekä muuta pientä (kuva 19). Eli jos sinulta löytyy yllämainittuja osia ylimääräisenä, kannattaa ottaa yhteyttä.

Paul Keres oli paras Eestin shakkipelaja kautta aikojen. Hän oli '60-'70-luvuilla erittäin vahva ehdokas maailmanmestariksi, mutta kumminkin oli aina "ikuinen toinen" (hänen ystävällinen kutsumanimi).Oli paljon voittojakin mutta se ainoa oikea jäi unelmaksi ja samalla myös mestaruus... Todellisuudessa Paul oli yksi niistä harvoista eestiläisistä, joka pääsi ulkomaille aina kun tarvitsi.

Kun 5. kesäkuuta 1975 Paul oli tulossa shakkiturnauksesta Kanadasta (Helsingin kautta) kotiin, hänen sydämensä pysähtyi ja Paul kuoli Helsingin Meilahden Keskussairaalassa.

Lisään kuvat seuraavaksi.